Blog

                                                                          

Wil je ook mijn blog en andere tips ontvangen? Klik hier om jezelf in te schrijven.


Werkstress - maandag 7 december 2015

Werkstress
 
Feestdagen geven altijd veel stress. Je moet eens voor de gein op 24 december in een supermarkt rond lopen en alle stressmomenten bekijken vanuit een hoekje. Het begint al thuis. Wat moeten we eten met de feestdagen, welke ingrediënten hebben we nodig, voor hoeveel personen, wat drinken we erbij? Daarna is het stressen op het parkeerterrein, geen plaats meer voor de auto. Dan zijn de winkelwagentjes ook allemaal nog op. En in de supermarkt loop je in een file achter elkaar aan in de hoop dat de schappen nog vol zijn. Gelukkig is deze stress tijdelijk en is hij verdwenen als je thuis alles in de koelkast hebt gelegd en klaar bent voor de gezellige feestdagen.
 
Bijna iedereen heeft ook wel eens met stress op het werk te maken. Het hoeft niet altijd als vervelend ervaren te worden. Soms heeft het juist een gunstig effect op ons functioneren. Sommige mensen werken beter en sneller wanneer ze een stapel werk hebben liggen in plaats van dat ze naar werk moeten zoeken. Er moet na afloop wel weer voldoende ruimte zijn om weer op te laden. Is deze ruimte er niet, kan dit wel nadelige gevolgen hebben.Tips om werkstress te verminderen:

1. Aandacht
Vaak geeft het lichaam signalen af wanneer de stress te veel wordt. Bijvoorbeeld hoofdpijn, pijn in de nek, rug of schouders. Ga na op welke wijze jouw lichaam reageert wanneer je over je grenzen heen gaat. Heb aandacht voor de signalen, zodat je tijdig kunt ingrijpen.
 
2. Grenzen
Je hoeft niet altijd voor iedereen klaar te staan. Je mag ook best eens ‘nee’ zeggen. Hiermee kwets je niemand. Ga ook eens na of er ook andere manieren zijn om iets gedaan te krijgen. Geef op tijd je grenzen aan. Deze grenzen liggen voor iedereen op een andere hoogte. En dit mag!
 
3. Ademhaling
Wanneer je dieper adem haalt krijgen je organen meer zuurstof. Door extra zuurstof voel je je veel energieker en ben je meer alert. De volgende oefening kost geen extra tijd. Je kunt het overal en altijd toepassen: Adem ieder uur minstens 10x diep in en uit. Meditatie- of ontspanningsoefeningen hebben ook positief effect op je stresservaringen.
 
4. Beweging
Vergeet je pauzes niet, ook al heb je het druk. Je kunt hier even je gedachtes verzetten en daarna weer veel effectiever te werk gaan. Probeer echt van je werkplek los te komen, ga bijvoorbeeld even naar buiten. Ga iedere twee uur even achter je pc vandaan, al is het om naar de printer of koffieapparaat te lopen. Even weg van het beeldscherm. Probeer de lift te vermijden en neem de trap als dat mogelijk is.
 
Dus……… begin op tijd met het zoeken naar je kerstrecepten. Haal in de weken van te voren al wat ingrediënten in huis, zodat je de 24e alleen nog maar de verse ingrediënten hoeft te halen. Dit zijn vaak ook maar kleine boodschappen, dus kun je lekker te voet of met de fiets en heb je geen boodschappenkarretje nodig. Heb je je beweging ook alvast gehad. Heerlijk gevoel geeft dit! 
 
!Afbeelding invoegen

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam tien + dertien = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >