Blog

                                                                          

Wil je ook mijn blog en andere tips ontvangen? Klik hier om jezelf in te schrijven.


Coachen vanaf de zijlijn - woensdag 1 juli 2015

Coachen vanaf de zijlijn
 Afbeelding invoegen
Zondag hadden we een ouder-kind wedstrijd. Iedere week sta ik langs de zijlijn van het hockeyveld om mijn zoon aan te moedigen. Ik ben dan wel niet de coach, maar als betrokken ouder geef ik hem complimenten en zo nodig aanwijzingen. Niets is makkelijker om dit vanaf de rand van het veld als niet-speler te doen, dat heb ik vandaag weer gemerkt.
 
Afgelopen zondag mocht ik de sportieve moeder uithangen. Dus voor het eerst in mijn leven een hockeystick in mijn handen en het veld op. Tjonge jonge, dat viel even tegen. Zowel qua conditie als qua inzicht en spel. Ik heb totaal geen balgevoel, mijn zoontje daarentegen wel. Ook sport ik dan wel 2x per week, maar rennen over het zonnige veld met een stick achter de bal aan, is toch wel even andere koek. Het maakt niet uit of je een competitiewedstrijd moet spelen of een ontspannen partijtje met kinderen en ouders speelt. Er is maar een doel: winst en dat wil je bereiken.
 
Deze middag heeft me doen beseffen dat het ook als loopbaancoach soms makkelijk praten is. Ik kan jullie aanmoedigen, opdrachten laten maken en in gesprek gaan met jullie. Maar jullie moeten het doen. Jullie moeten presteren/winnen. Ik kan nog zo hard roepen vanaf de zijlijn, maar uiteindelijk moeten jullie je doel bereiken. Het is als coach echt fijn om te weten en te voelen wat jullie als -om in sporttermen te blijven- ‘spelers’ doormaken.Doordat ikzelf een aantal jaren geleden ook een loopbaancoach in handen heb genomen, voel ik dit heel goed aan. Ik weet als geen ander dat je door de opdrachten en gesprekken niet van de een op andere dag een knop om kunt zetten.
 
Maar het loopbaantraject moet je wel in beweging zetten. En of dit dan stappen zijn waarbij je het hele veld oversteekt of het zijn kleine stapjes richting je doel, dat maakt niet uit! Beweging betekent in deze context vooruitgang. Je bent bewust bezig met je loopbaanvraagstuk. Iedere keer een stapje verder.In het veld is het altijd lastig om het totaal beeld te behouden. Je bent zo met je eigen positie en je doel bezig. De coach die op de zijlijn staat, geeft je een totaal overzicht over het gehele speelveld. Dit helpt je om je beeld te verbreden en goede keuzes te maken. Met de positief kritische aanwijzingen kun je een beter speler worden.
 
Wil jij ook die speler zijn die voor zijn doel gaat? Ik wil je graag helpen. Ik blijf je aan de zijlijn coachen, maar besef dat ik ook in jouw schoenen heb gestaan. Ik ondersteun je, geef je vertrouwen en sta klaar voor je, zodat je jezelf kunt klaar maken om jouw doelpunt te scoren. Neem contact op met mij via de e-mail (curriculi@ziggo.nl) of bel 06-414 76 421. You need a goal…make it happen!

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 6 + 4 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >