Blog

                                                                          

Wil je ook mijn blog en andere tips ontvangen? Klik hier om jezelf in te schrijven.


Loslaten en veranderen - donderdag 11 februari 2016

Loslaten en veranderen
 
Driekoningen zingen, een traditionele dag waarop ik vroeger uit school kwam en naar huis rende. Snel omkleden, liedje nog een keer oefenen en met muziekinstrumenten langs de huizen in mijn dorp. Op 6 januari heb ik geen koningen aan de deur gehad…jammer…
 
Tradities kunnen heel mooi zijn, maar werken vaak ook belemmerend. Als tradities een verplichting worden en niemand durft ze te doorbreken, dan geeft dit negatieve emoties. Het is niet erg om af te wijken van tradities waar je een hekel aan hebt. Maar het kan wel anders ontvangen worden in je omgeving. Geef daarom altijd onderbouwend aan waarom je een traditie wilt loslaten/veranderen.
 
Soms moet je veranderen om jezelf te blijven!
 
Onze maatschappij staat niet stil en ontwikkelt, dus ook tradities moeten soms mee veranderen/los gelaten worden. "Het is nu eenmaal een traditie” is een eenvoudig excuus om maar niet te hoeven loslaten/veranderen. Zij die dit uitspreken, laten alles lekker bij het oude ook al is het ouderwets, onjuist, onrechtmatig en niet passend bij deze tijd.
 
Je hoeft niet sterk te zijn om iets vast te houden, maar je moet heel sterk zijn om iets los te laten!
 
Wij hebben vaker moeite met veranderingen dan dat we er zelf bewust van zijn. We willen ritme, regelmaat en vastigheid. Verandering zet dit allemaal op z’n kop. Het haalt ons uit balans. Heb jij je weleens afgevraagd hoe je leven eruit ziet, als je alles bij het oude laat en nooit iets loslaat? Nooit meer ruimte voor iets nieuws! Nooit meer jezelf ontwikkelen! Terechtkomen in een sleur! Dat wil je toch niet!
 
Als je loslaat heb je 2 handen vrij!
 
De verandering is vaak niet het probleem, maar de weerstand tegen de verandering. Het gaat daarbij ook meestal om een verandering waar je niet zelf voor gekozen hebt. Meestal is het een zinloos gevecht tegen de realiteit/toekomst. Verandering heeft vaak een functie. Het gebeurt niet zomaar. Kijk wat het je kan opleveren, het geeft nieuwe kansen. Vertrouw op alles wat er gebeurt.
 
Soms zijn de dingen niet te veranderen. Maar het is altijd mogelijk om te veranderen hoe je naar ze kijkt!
 
Verwacht ook altijd verandering, dan kun je je beter voorbereiden, zodat het minder heftig ervaren wordt als de verandering zich aandoet. Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als de verandering negatief of heel onverwachts is. Probeer het toch te omarmen- hoe stressvol/spannend het ook is. Maak het jezelf makkelijker.
 
Accepteer wat je niet kunt veranderen, verander wat je niet kunt accepteren!
 
Tja, misschien is de traditie van driekoningen zingen verschoven naar 11 november, Sint Maarten. Ook een feest waarbij kinderen met lampion langs de deuren gaan. Dit is steeds populairder en vroeger bestond dat in Nederland bijna niet. Is dit jammer? Is dit goed/fout? Ik denk dat het gewoon gewenning is.
 
Welke traditie zou jij nooit willen loslaten?
Afbeelding invoegen

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam vijftien + tien = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >